Jak správně zapálit a kouřit doutník

17. 1. 2025
( https://www.vseprokoureni.cz/www/obrazky/original/blog/vpk_rs_zapalovani_doutniku.jpg )

Zapalování doutníku není těžké
Doutník nezapalujeme přímým plamenem, nýbrž pouze žárem nad plamenem. Pozor, přímý oheň ničí krycí listy. Otáčivým pohybem nad plamenem nejdříve necháme postupně ohořet okraje doutníku, poté můžeme pomalu nechat ohořet jeho střed a následně i potáhnout. Jestliže doutník zapalujeme doutníkovým zapalovačem s tryskou, je dobré namířit žár pod úhlem zhruba 45°. Pokud totiž namíříte plamen přímo v linii s doutníkem, hrozí, že se doutník zapálí příliš rychle a poznáte to i na chuti. Při zapalování doutníků je důležité mít na paměti dvě věci, které je důležité dodržovat:

a) Zajistit co nejvyšší rovnoměrné rozžhavení doutníku.
b) Nespálit krycí list doutníku.

V případě, že nám doutník v průběhu kouření uhasne, odstraníme popel oklepáním a postup zapalování zopakujeme. Postupujte pomalu a vychutnejte si tento rituál.

Čím zapálit doutník
V ideálním případě použijte při zapalování doutníku cedrové dřevo, případně plynový tryskový zapalovač nebo doutníkové zápalky. Nikdy nepoužívejte zapalovače benzínové, jelikož by to mohlo negativně ovlivnit chuť doutníku.

a) Cedrové dřevo (třísky): ideální způsob zapálení doutníku, při kterém nevzniká žádný zápach. Ale stále cedrovou třísku u sebe nemáte, což tento druh zapalování trošku komplikuje.

b) Doutníkové zápalky: pouze dřevěné, vhodné počkat, dokud hlavička sirky úplně neshoří, aby nebyl cítit lehký zápach síry.

c) Doutníkové zapalovače: plynové zapalovače s tryskovým plamenem, speciální zapalovače s jednou nebo více tryskami, které vyvinou silný plamen pro zapálení doutníku. Pro plnění zapalovače je vhodné používat kvalitní a co nejvíce čisté plyny. Tím zamezíme zanášení trysek a také eliminuje lehký plynový zápach, který při je spalování vzniká. Nikdy k zapalování doutníků nepoužíváme benzínové zapalovače. Pokud jste to někdy už udělali, víte že tudy cesta opravdu nevede. Vybírejte z naší nabídky doutníkových zapalovačů.

Kouření doutníku je poměrně individuální záležitost, pro mnohé je to rituální akt, při kterém relaxují a tráví dobrý čas s přáteli nebo sami se sebou. Příležitostí pro kouření doutníků je v životě mnoho, ale jak na správné kouření doutníku? Existuje několik věcí, které zvýrazní chuť doutníku a přinesou ten pravý a kvalitní požitek.

Jak kouřit doutník - základní doporučení
- Kouří se klidně a pomalu, nejde o kouření cigarety, dejte si na čas, jeden doutník můžete kouřit klidně 30 minut.
- Konec doutníku ořízneme doutníkovým ořezávačem v délce několika milimetrů.
- Doutník zapalujeme nad žárem a ideálně delší zápalkou, cedrovým dřívkem nebo třeba plynovým zapalovačem s tryskou. Jakmile doutník zapálíte, párkrát potáhněte a nechte tabák pořádně rozhořet.
- Popel doutníku nikdy neoklepáváme, pokud už je moc dlouhý a bojíme se, že by nám mohl spadnout a zašpinit například košili, položíme ho na okraj popelníku, případně jemně otřeme, popel odpadne.
- Jestliže se jedna strana doutníku při kouření spaluje rychleji, můžete zbytek po obvodu trochu připálit zapalovačem či zápalkami.
- Když dokouříte zhruba do 1/3 délky doutníku, můžete ho pomalu odložit do popelníku, doutník netípáme, necháme ho vyhasnout.

Nezapomeňte, na kouření doutníku je vhodné mít dostatek času a nikam nespěchat, kuřte pomalu a klidně, relaxujte, vnímejte chuť doutníku.

Zákaz prodeje osobám mladším 18 let.