Výhody a nevýhody uhlíků do vodní dýmky
Do vodní dýmky můžeme používat několik druhů uhlíků. Dělíme je na rychlozápalné uhlíky a klasické kokosové uhlíky (dlouhohořící uhlíky, brikety). Každé mají trošku jiné vlastnosti a jinak se používají. Jejich rozdíly bychom rádi v tomto článku zodpověděli.
Uhlíky rychlozápalné (RZU)
Rychlozápalné uhlíky do vodní dýmky se prostě rychle rozpálí. Oproti klasickým dlouhohořícím uhlíkům mají výhodu v tom, že nepotřebují dlouhodobý zdroj ohně k rozpálení. Pro rozžhavení rychlozápalného uhlíku Vám bude stačit klasický zapalovač nebo zápalka.
Rychlozápalný uhlík se rozpálí cca do 1 minuty. Může za to zápalná směs (se sírou), která rozpálení urychlí. Ale díky této chemické složce mohou mít uhlíky vliv na změnu chuti tabáku a vytváří během rozpalování nepříjemný zápach. Při zapalování může také trochu „prskat“, takže je lepší ho zapalovat mimo interiér, třeba na balkóně, za oknem apod. Ale, pokud uhlíky dostatečně rozpálíte a nezůstanou v nich žádné kousky síry, jsou výše uvedené “nepříjemné“ vlivy úplně minimální.
Jak dlouho vydrží rychlozápalné uhlíky být rozpálené? Doba žhnutí závisí na typu (velikosti) uhlíků a je to v rozmezí cca 30 - 60 minut.
Z důvodu bezpečnosti se nesmí rychlozapalné uhlí rozfoukávat nebo do něho foukat. Síra, která je obsažena v uhlíku, může vyprsknout a popálit obličej nebo může dojít k požáru. Takže pokud chcete uhlík uhasit, nefoukejte. Ponořte ho do nádoby s vodou a tím ho uhasíte.
V naší nabídce uhlíků najdete rychlozápalné uhlíky Golden River (30 a 40 mm) a Three Kings (44 mm).
Klasické kokosové uhlíky, dlouhohořící
Ideální volbou při kouření vodní dýmky jsou přírodní kokosové uhlíky, které jsou vyrobené z kokosových skořápek, vody a škrobu. Oblíbené a často používané jsou pro jejich několik výhod oproti RZU (rychlozápalné uhlíky).
Výhody klasických uhlíků oproti rychlozápalnému uhlí:
- uhlíky neovlivňují chuť tabáku (nemají žádnou chemickou příchuť, pokud je uhlík správně rozžhavený)
- daleko delší doba žhnutí kokosových uhlíků než je u RZU
- absence síry a dalších chemických přísad
Kokosové dlouhohořící uhlí se vyrábí nejčastěji ve tvaru kostky nebo oválů. Avšak nejvíce používaným tvarem uhlíků jsou kostky 25x25 mm a 26x26 mm.
Doba žhnutí kokosového uhlí je cca až 2 hodiny. To nám zaručuje o dost delší kouření vodní dýmky než při použití rychlozápalného uhlí. Dále toto uhlí v závislosti na velikosti a kvalitě poskytuje ideální výhřevnost 350 – 400 °C.
Kokosové uhlíky mají skvělé vlastnosti. Jsou 100% ekologickým produktem díky způsobu výroby. Uhlí se během žhnutí nerozpadá a zanechává minimální množství popela. Zbytkový popel je pouhých 2% celkového objemu uhlí. Není potvrzené, že by při jeho používání (spalování) docházelo k uvolňování škodlivých látek do ovzduší. Současně také spalování nevytváří kouř a zápach.
Tyto klasické uhlíky se rozpalují pomocí speciálních žhavičů nebo je také možné použít plynového sporáku, zahradního grilu nebo třeba vařiče používaného při kempování.