Uskladnění doutníků
Jak správně skladovat nebo uchovat doutníky, je důležité vědět. Sepsali jsem pro Vás pár rad, které Vám pomohou při skladování Vaši doutníků, které jistě nestojí malý peníz. Současně si něco více řekneme o humidoru, který k doutníkové kultuře prostě patří.
Skladování doutníků
Jak správně uskladnit doutníky nemusí být vůbec těžké. Ručně balené doutníky (long fillery), potřebují speciální péči. Všechny tyto vlhké doutníky se uchovávají v humidorech, které zajistí ideální podmínky, a to správnou vlhkost a teplotu při jejich skladování. Vlhký doutník skladujeme při vlhkosti 65-75 % a přibližně při teplotě 18–21 °C, (pokojová teplota). Pokud je doutníků dopřán kvalitní a správně zvlhčený humidor, jsou zajištěné správné skladovací podmínky, doutníky Vám v něm vydrží velmi dlouho (až několik desítek let). Angličtí gentlemanové mají v oblibě uchovávat vlhké doutníky v sušším prostředí, a to při vlhkosti 65%.
Pokud ručně vyrobený doutník nebude uskladněný při správné vlhkosti a teplotě, vyhodíte peníze za něj zbytečně. Doutníky budou rychle vysychat a praskat. Kvalitní humidor tomu zamezí, díky jeho konstrukci, materiálu a funkci. V každém humidoru najdeme vlhkoměr, který nám ukazuje aktuální vlhkost. Avšak nejdůležitějším prvkem v něm je zvlhčovač (polymerový nebo s houbou), který uvnitř zajišťuje správnou vlhkost a tím ideální podmínky pro skladování Vašeho drahého „pokladu“.
Humidory na uskladnění doutníků
Humidorů existuje celá řada. Počínaje cestovními humidory na pár doutníků, které si můžete vzít s sebou na cesty nebo dovolenou. Nejpoužívanějším druhem jsou stolní humidory, které máte umístěné kdekoliv v interiéru (na stole, ve vaší klubovně, kanceláři apod). Mezi ně také patří humidory označované cabinet a gastro humidor, které se mohou používat i v gastro provozech. Většina těchto humidorů mají prosklená víka nebo dvířka, jsou zamykatelné a jsou pro větší množství doutníků. Špičku ledovce tvoří skříňové a elektrické humidory určené pro velké množství doutníků (až 150 - 600 ks). Jejich výbavu tvoří automatické digitální zvlhčovače a jednotky, které se starají o udržení správné vlhkosti a teploty v humidoru.
Kvalitní humidor je předpokladem pro správné skladování a udržení doutníků ve skvělé kondici. Rozpoznáte ho podle vnitřních spár (nesmí být vidět lepidlo) a podle spojů jednotlivých rohů. Obojí může přispívat k úniku vlhkosti. Každý kvalitní humidor by měl mít vnitřek vyrobený z cedrového dřeva, které zabraňuje vysychání a prospívá zrání doutníků. U stolních humidorů a cabinetů, by se víko mělo zavírat pouze svojí vahou a tím zamezit k hermetickému uzavření. V opačném případě budou doutníky plesnivět a zatuchat.
V našem sortimentu pro doutníkové fajnšmekry najdete širokou nabídku humidorů, mezi kterými si jistě vyberete.
Zavlhčení humidoru
Víte, co udělat před vložením doutníků do humidoru? Před prvním vložením doutníků do nového humidoru je nutné ho zavlhčit. A my Vám to můžeme ulehčit. Na našem e-shopu nabízíme tuto službu zdarma při nákupu jakéhokoliv humidoru. Stačí si tuto volitelnou službu „Zavlhčení humidoru zdarma“ vložit do košíku spolu s vybraným humidorem a do jednoho týdne Vám dorazí vybraný zavlhčený humidor připravený k provozu, takže ho můžete ihned začít používat. Pokud máte již humidor doma a potřebujete ho zavlhčit, postupujte podle tohoto návodu na zavlhčení.
Kontrolu vlhkoměru a zvlhčovače provádějte minimálně jednou týdně. Skladované doutníky by měli zůstat po celou dobu mírně pružné. V případě pochyb o stavu vašich doutníků, stačí doutník lehce zmáčknout a dle toho poznáte, zda jsou v pořádku. V opačném případě je nutné doplnit vodu do zvlhčovače.
Jsou doutníky správně skladované?
Čas od času se může na doutníkách objevit bílý jemný prášek. Tomuto se říká, že doutník kvete (bloom). Tento prášek bílé barvy se většinou objevuje na povrchu krycího listu a vlastně vzniká krystalizací olejů v tabáku, ze kterého je doutník vyrobený. Tento prášek není pro doutník nijak škodlivý. Jednoduše ho můžeme odstranit - setřít jemnou houbičkou nebo lehce očistit jemným kartáčkem. Je známo, že někteří kuřáci mají názor, že takový doutník má ještě lepší chuť.
Avšak tmavá plíseň je něco jiného. Pokud najdete na doutníku takto zbarvená místa nebo je dokonce doutník takto celý zbarvený, je to jasnou známkou toho, že byl špatně skladován. Takový doutník byl vystaven velké vlhkosti.